Zó help jij al kleding wassend de zee

21-09-2021

De maand september staat bij de Friese Voetafdruk volledig in het teken van duurzame kleding. Waar het voorheen normaal was om twee kledingcollecties per jaar te hebben, produceren fast-fashionketens tegenwoordig soms wel vijftig collecties per jaar. Dit ten koste van het milieu. Gelukkig zijn er alternatieven! De gehele maand september lees je elke week twee artikelen met tips hoe jij hier het verschil in kan maken. Vandaag lees je hoe jij ervoor kan zorgen dat er tijdens het wassen van je kleding minder microplastics in de zee terecht komen.

In het allereerste artikel van deze serie over de impact van kledingmaterialen heb je kunnen lezen dat synthetische materialen bijdragen aan veel microplastics in de zee. Bij elke wasbeurt van deze kledingmaterialen komen namelijk miljoenen plastic vezels vrij. Microplastics die in de zee worden aangetroffen, kunnen worden ingenomen door zeedieren. Het plastic hoopt zich dan op en kan via de voedselketen in de mens terechtkomen. Het effect op de menselijke gezondheid is tot nu toe onbekend, maar kunststoffen bevatten vaak giftige chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Gelukkig zijn er manieren waarop jij ervoor kan zorgen dat er minder microplastics in de zee belanden, zoals met de Cora Ball en de Guppy Friend.

Cora Ball
De Cora Ball is een balletje die de kleine plastic deeltjes van je kleding opvangt. Het principe is simpel: het balletje gooi je in de wasmachine en na een aantal wasbeurten kun je de plastic vezels van het balletje uitpluizen en weggooien in de prullenbak. Op deze manier voorkom je dat de synthetische vezels terecht komen in de zee. Cora Ball claimt dat haar product zo’n 30% van alle plastic vezels kan opvangen. Nieuwsgierig geworden naar dit product? Klik hier voor meer informatie!

Guppy Friend
Guppy Friend is ongeveer hetzelfde idee als de Cora Ball, maar dan in de vorm van een zak. Als je synthetische kleding in de waszak stopt tijdens het wassen, blijft ongeveer 99 procent van de vrijgekomen microvezels erin achter, aldus Guppy Friend. Dit is aanzienlijk meer dan bij de Cora Ball. De zak zelf is wel gemaakt van een nylonsoort, maar wel van een variant die zelf geen microvezels achterlaat. Meer weten over de Guppy Friend of er eentje kopen? Klik dan hier!

Dé oplossing?
Het is natuurlijk fantastisch dat deze producten er zijn. Maar dé oplossing voor het microplasticprobleem, dat is het niet. Het beste is en blijft om bewust te kijken naar de materialen waarvan de kleding gemaakt zijn. Bij de aanschaf van nieuwe (of tweedehands) kleding kun je het beste kiezen voor natuurlijke materialen als biologisch katoen, hennep of Tencel®. Maar als je al kleding hebt van synthetisch materiaal, dan zijn bovenstaande producten zeker aan te raden.

 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief!

 

Ook op de hoogte blijven van al het nieuws op het gebied van de Friese Voetafdruk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt dan tips, nieuwtjes en speciale voordelen voor abonnees. 

Voetafdrukscan

Doe de test

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven.