Dít kun je doen met je kleding als je ervan af wilt

28-09-21

Foto: Omrin

De maand september staat bij de Friese Voetafdruk volledig in het teken van duurzame kleding. Waar het voorheen normaal was om twee kledingcollecties per jaar te hebben, produceren fast-fashionketens tegenwoordig soms wel vijftig collecties per jaar. Dit ten koste van het milieu. Gelukkig zijn er alternatieven! De gehele maand september lees je elke week twee artikelen met tips hoe jij hier het verschil in kan maken. Vandaag lees je wat je kunt doen met je kleding als je ervan af wilt.

Er zijn veel dingen die je kunt doen met kleding wanneer je ze niet meer mooi vindt. Je kunt je kleding verkopen op Vinted, brengen naar de tweedehands winkel of doneren aan mensen die het hard nodig hebben. Ook met kapotte kleren kun je manieren vinden om ze te hergebruiken. Je kunt de kleding laten repareren, er zelf nieuwe kleding van maken of je kunt je kleding opknippen in stukken om ze gebruiken als schoonmaakdoekjes. Maar wist je ook dat er een manier is die je het werk uit handen neemt? We hebben het over textielcontainers! In Friesland zijn er verscheidene textielcontainers te vinden waar jij je textiel in kunt stoppen als je het zelf niet meer hoeft.

Hoe werkt dat dan?
Omrin is de hoofdafvalverwerker in Friesland. Een groot deel van de textielcontainers is van hen. In samenwerking met het Legers des Heils ReShare zamelen zij textiel in. Nadat jij je kleding in één van hun containers hebt gestopt, beginnen zij met het grof sorteren van de kleding. Al het vuilnis wat erbij zit wordt weggehaald. Hetzelfde geldt voor natte kleding. Daarna wordt het textiel fijn gesorteerd. Veel van de kleding die nog herdraagbaar zijn, komen in de tweedehandswinkels terecht van onder andere het Leger des Heils. Andere herdraagbare kleding worden verscheept naar Oost-Europa of Afrika. Het is een misverstand dat je alleen kleding in de textielcontainers kunt stoppen dat nog heel is. Ook kleding waar een gat in zit kan goed gebruikt worden. Tijdens de sortering wordt deze kleding eruit gepikt, zodat het later gerecycled kan worden waar mogelijk. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de grondstof.

Het belangrijkste is dat er geen spullen terecht komen in de textielcontainers die er niet horen. Wil jij weten wat je in de textielcontainer mag stoppen? Bekijk dan de link hiernaast voor meer informatie! https://www.omrin.nl/niet-actieve-paginas/textiel/

Weten waar een textielcontainer bij jou in de buurt is? Klik hieronder op de link!

 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief!

 

Ook op de hoogte blijven van al het nieuws op het gebied van de Friese Voetafdruk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt dan tips, nieuwtjes en speciale voordelen voor abonnees. 

Voetafdrukscan

Doe de test

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven.