De impact van kledingmaterialen
06-09-2021
De maand september staat bij de Friese Voetafdruk volledig in het teken van duurzame kleding. Waar het voorheen normaal was om twee kledingcollecties per jaar te hebben, produceren fast-fashionketens tegenwoordig soms wel vijftig collecties per jaar. Dit ten koste van het milieu. Gelukkig zijn er alternatieven! De gehele maand september lees je elke week twee artikelen met tips hoe jij hier het verschil in kan maken. Vandaag lees je over de impact van kledingmaterialen.
Op verschillende manieren kunnen de stoffen van je kleren een negatieve impact hebben op het milieu. Als je goed kijkt in je kledingkast, zal je vast zien dat veel van de kleren gemaakt zijn van acryl, polyester of elastaan. Een groot nadeel van deze synthetische materialen is dat ze bijdragen aan de plastic soep. Bij het wassen van de kleding komen kleine plastic vezels vrij die uiteindelijk in onze wateren belanden. Slecht voor al het zeeleven en uiteindelijk ook voor ons. Ook over niet-biologische katoen valt iets te zeggen. Bij de verbouwing hiervan worden veel pesticiden gebruikt. Overmatig gebruik hiervan zorgt voor zwaar verontreinigd drinkwater en voedsel. Ook vereist de katoenteelt veel water, terwijl de plantages zich vaak bevinden in een gebied waar hier een tekort aan is.
Wat dan wel?
In tegenstelling tot regulier katoen, is biologisch of gerecycled katoen wel een betere keus. Het gebruik van schadelijke pesticiden zijn bij deze varianten uitgesloten. Ook Tencel, linnen en hennep is beter voor het milieu. Dit zijn plantaardige materialen waar geen plastic vanaf komt. Ook is de voetafdruk relatief klein. Kleren met deze materialen zijn gewoon te vinden in jouw tweedehands kledingwinkel. Liever geen tweedehands? Hieronder is een lijst te vinden van webshops die het milieu hoog in het vaandel hebben staan.
Ontvang ook onze nieuwsbrief!