De voordelen van kleding repareren
23-09-21
De maand september staat bij de Friese Voetafdruk volledig in het teken van duurzame kleding. Waar het voorheen normaal was om twee kledingcollecties per jaar te hebben, produceren fast-fashionketens tegenwoordig soms wel vijftig collecties per jaar. Dit ten koste van het milieu. Gelukkig zijn er alternatieven! De gehele maand september lees je elke week twee artikelen met tips hoe jij hier het verschil in kan maken. Vandaag lees je meer over kleding repareren
Jaarlijks gooien Europeanen maar liefst 11kg aan textiel weg. Dit komt doordat men door de jaren heen veel meer kleding is gaan kopen. Tegelijkertijd is de kwaliteit van kleding ook naar beneden gegaan. Het is natuurlijk zonde om zo veel weg te gooien. 87% komt namelijk óf in de verbrandingsoven terecht, óf op de stortplaats. Wereldwijd wordt nog niet eens 1% van alle kleding gerecycled. Gelukkig kun jij hier iets tegen doen, namelijk je kleding (laten) repareren.
Waarom?
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je het beste kleding zou kunnen (laten) repareren, waaronder duurzaamheid. Zo bespaar je, door je spijkerbroek te naaien in plaats van te vervangen, veel water en CO2. Het kost namelijk maar liefst 10.000 liter water om één spijkerbroek te maken. Daarnaast komt er tijdens dit proces 32 kilo CO2 vrij. Tel uit je winst! Ook is het laten repareren van kleding over het algemeen erg vriendelijk voor je portemonnee. Zo ben je niet alleen lief voor de wereld, maar bespaar je ook nog eens geld.
SIRE
In 2020 heeft SIRE een campagne opgestart genaamd ‘Waardeer het, repareer het’. Deze campagne probeert mensen enthousiast te maken over het repareren van hun spullen. Op hun website vind je ook handige tips en tutorials hoe jij je kleding zelf kan repareren. Niet zo’n knutselkoning(in)? Ook daar hebben zij aan gedacht! Op de website vind je ook plekken bij jou in de buurt waar jij je kleding kan laten repareren. Meer weten? Klik op de link!
Ontvang ook onze nieuwsbrief!