Thema’s
Thema’s van de test
De Friese Voetafdruktest berekent de ecologische voetafdruk aan de hand van circa 50 vragen over diverse thema’s, waaronder:
Voedsel
De voedselvoetafdruk geeft het gedeelte van de voetafdruk aan dat te maken heeft met ons voedingspatroon. Het gaat om de ruimte- en het energieverbruik dat de productie van het voedsel vraagt. Ook het doen van boodschappen, het bewaren en koken van voedsel en het afval dat wordt geproduceerd, worden meegenomen in de Voedselvoetafdruk.
Tips om je Voedselvoetafdruk te verlagen:
- Eet minder vlees en zuivel (en meer plantaardig).
- Eet meer verse producten en liefst zo dichtbij mogelijk geproduceerd.
- Kook genoeg, maar niet te veel.
Energie
Alles wat we doen in en om ons huis heeft effect op de grote van onze voetafdruk. Het aandeel energie heeft te maken met hoe wij omgaan met energieverbruik in ons dagelijks leven: het gebruik van apparatuur, water, verwarming en verlichting.
Bij het thema energie gaat het dus om je Woningvoetafdruk, je Energievoetafdruk en je Goederenvoetafdruk.
Tips om deze voetafdrukken te verlagen:
- Doe computerschermen en tv’s uit als je wegloopt.
- Weg met die dikke bank voor de verwarming, die houdt alle warmte tegen.
- Douche niet langer dan 5 minuten.
- Schaf spaarlampen aan en zorg dat de lichten uit zijn als je een ruimte verlaat.
Afval
Door onze consumptie creëren we ook afval. Niet alles wat we kopen maken we op en soms gaat er ook wel eens wat stuk. Hoe we omgaan met ons afval heeft invloed op de grote van de voetafdruk.
Je kunt bijvoorbeeld minder afval creëren, door je eigen boodschappentas mee te nemen, meer tweedehands te kopen en door te letten op hoe producten zijn verpakt. Ook door het scheiden van afval en minder weg te gooien hebben we een positief effect op onze voetafdruk.
Tips om de afvalvoetafdruk te verlagen:
- Koop tweedehands of ruil spullen met vrienden.
- Neem geen plastic tassen aan, maar neem je eigen tas mee voor je gaat shoppen.
Vervoer
Dagelijks gaan we op weg naar ons werk, voor onze boodschappen of voor vrijetijdsbesteding. Om ons te kunnen verplaatsen per auto, trein of bus is energie en ruimte nodig. De verbranding van fossiele brandstoffen om deze verplaatsing mogelijk te maken, zijn een belangrijke bron van CO2- uitstoot.
Tips om deze voetafdrukken te verlagen:
- Pas Het Nieuwe Rijden toe.
- Kies voor schoner vervoer
- Ga fietsen: handig, goedkoop, schoon en goed voor de lijn.
Vakantie
Gemiddeld gaan Nederlanders bijna drie keer per jaar op vakantie, waarvan de helft naar het buitenland. Reizen belast het milieu, of je nu met de bus, de trein, de auto of het vliegtuig gaat.
De manier van reizen, de bestemming, de activiteiten, het onderkomen, duur van de vakantie en het reisgezelschap bepalen de grootte van je Vakantievoetafdruk.
Tips om je Vakantievoetafdruk te verlagen:
- Ga eens met de trein of bus. Zo zie je nog eens wat van de omgeving en is veel milieuvriendelijker dan het vliegtuig.
- Eet zoveel mogelijk streekproducten en bij lokale restaurants. Dat is niet alleen super lekker en interessant, ook steun je hiermee de lokale bevolking.
Ontvang ook onze nieuwsbrief!