Voetafdruk

Over de Voetafdruk

Het begrip ‘ecologische voetafdruk’ bestaat al ruim 25 jaar en werd geïntroduceerd aan de Canadese Universiteit van British Colombia door Mathis Wackernagel. De ecologische voetafdruk wordt bepaald aan de hand van het oppervlak (in hectares) aan biologisch productieve grond dat nodig is om te voorzien in de leefstijl van mensen.

Iedereen heeft een stukje van de aarde nodig om van te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld je voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je afval te laten verwerken, je kleding te produceren of naar je werk te reizen. Voor elke mens op aarde is 1,7 hectare beschikbaar oftewel 2,8 voetbalvelden (bron: meest recente cijfers – 2017 – van het Global Footprint Network). De Nederlandse voetafdruk is 5,0 hectare per persoon, oftewel ruim 8 voetbalvelden groot. Bij alle thema’s van de voetafdruk speelt energie een grote rol. Hoe kleiner je voetafdruk, hoe minder energie er nodig is voor jouw levensstijl. Wil jij weten wat jouw voetafdruk is en hoe je deze kan verkleinen? Vul dan de test in en kom erachter hoe jij het klimaat kunt helpen.

Ga jij dit jaar ook Fryslân proeven?

Je voetafdruk verkleinen was nog nooit zo leuk! Lekker uitwaaien op de fiets deze zomer en onderweg genieten van het landschap, de natuur en het heerlijke lokale, duurzame voedsel van onze Friese voedselproducenten?

De verschillende Lekker Dichtbij Streekzomer fietsroutes (van 30 tot 80 kilometer) brengen je langs bloeiende bermen van blauwe bessen naar romig ijs en van pittige kaas naar versgebakken brood en net-van-hetland-groenten. Smakelijk fietsen!

Ontvang ook onze nieuwsbrief!

 

Ook op de hoogte blijven van al het nieuws op het gebied van duurzame ontwikkeling en levensstijl?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de FMF!

Jouw voetafdrukscan

Doe mee!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven.