test

De voetafdruk test

Wanneer heb jij voor het laatst een smartphone gekocht? Branden jouw lampen op groene stroom? Hoeveel vlees en kaas eet je? Hoe vaak reis je per bus of trein?

Je staat er waarschijnlijk niet zo vaak bij stil, maar alledaagse keuzes bepalen de ruimte die jij inneemt op de aarde.

Met de test ontdek je jouw eigen voetafdruk op aarde en ook jouw persoonlijke Overshootday. Dit is de dag in het jaar waarop de draagkracht van de Aarde wordt overschreden als alle mensen op de wereld jouw voetafdruk zouden hebben. Dit betekent dat we op deze dag het punt bereiken dat we verbruikt hebben wat de aarde aan natuurlijke grondstoffen in een jaar kan produceren. Na deze datum teren we de rest van het jaar in op de reserves van de aarde. In 2021 viel de gemiddelde Overshootday van alle mensen op 29 juli.

Ook ontdek je door de test op welke thema’s jij al duurzaam bezig bent en op welke thema’s je nog stappen kunt zetten. Na het invullen van de test krijg je praktische tips en zie je hoe makkelijk het is om zelf bij te dragen aan een beter klimaat!

Invullen kost ongeveer tien tot vijftien minuten. Daarna zie je jouw voetafdruk, uitgedrukt in hectares, en krijg je handige persoonlijke en algemene tips voor het verkleinen ervan.

Ga jij dit jaar ook Fryslân proeven?

Je voetafdruk verkleinen was nog nooit zo leuk! Lekker uitwaaien op de fiets deze zomer en onderweg genieten van het landschap, de natuur en het heerlijke lokale, duurzame voedsel van onze Friese voedselproducenten?

De verschillende Lekker Dichtbij Streekzomer fietsroutes (van 30 tot 80 kilometer) brengen je langs bloeiende bermen van blauwe bessen naar romig ijs en van pittige kaas naar versgebakken brood en net-van-hetland-groenten. Smakelijk fietsen!

Ontvang ook onze nieuwsbrief!

 

Ook op de hoogte blijven van al het nieuws op het gebied van duurzame ontwikkeling en levensstijl?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de FMF!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven.