Zomertips voor een kleinere voetafdruk

Vakantie in Fryslân

Ga lekker dichtbij vakantie vieren. Geen verre vliegkilometers en luchtvervuiling, maar genieten van de frisse Friese buitenlucht op je fiets tussen de weilanden of met een kano de natuur in bijvoorbeeld bij de Âlde Fryske Feanen.

→ Staycation is OK! Laat je overtuigen en vier thuis vakantie.

→ 6 tips voor een leuke vakantie thuis.

→ Ga duurzaam kamperen op een natuurkampeerterrein, zoals bij In de boomgaard in Irnsum.

Heerlijke zomers eten in Fryslân

Lekker genieten van zomerse gerechten van Friese bodem. Vier je thuis vakantie, bespaar dan ook op vliegkilometers voor je eigen voedsel. Geniet van de rijkdom van Friese bodem: pluk bramen en bosbessen in de Wâlden, cranberries op Terschelling, drink verse boerderijmelk.

Smakelijk eten #PuurNatuur

→ Ga op avontuur in de Friese Natuur en scharrel je eigen kostje bij elkaar. #Wildplukken

→ Waarom streekproducten? Lekker vers voedsel van het land zo op je bord.

→ Bezoek een leuke boerenmarkt. In Woudsend kun je deze zomer elke donderdag terecht.

→ Ga op ontdekkingstocht naar de leukste pluktuinen van Fryslân.

Wat superleuk is om samen te doen, is fruit of bloemen plukken. Lekker wandelen en kletsen door de natuur en ondertussen de mooiste bloemen of het lekkerste fruit plukken. We hebben de leukste pluktuinen op een rijtje gezet.

Smakelijk eten #Vegetarisch

→ Experimenteer zelf met lekker vegetarisch eten, gebruik dit kookboek om te beginnen

  • Lekker vegetarisch voor iedereen van Sara Ask

Vegetarisch koken is helemaal in, en dat heeft verschillende redenen: het is lekker en gezond, je kunt eindeloos variëren en je helpt het klimaat een handje. Als je ook wat vaker vegetarisch op het menu wilt zetten, maar niet weet waar je moet beginnen, dan is dit kookboek precies wat je nodig hebt. In dit 100% veggie kookboek vind je een heleboel verrukkelijke recepten, die eenvoudig te maken zijn en ook bij kinderen in de smaak vallen. De recepten zijn ingedeeld volgens hun bereidingstijd, van snelle gerechten na een drukke werkdag tot uitgebreidere gerechten voor het weekend, voor een brunch met vrienden of een barbecue.

Smakelijk eten zonder #Voedselverspilling

→ Installeer de app Too good to go. Een keer geen zin om te koken of boodschappen te doen? Red dan heerlijk voedsel, wat anders wordt weggegooid.

Duurzaam vervoer tijdens je vakantie

Lekker dichtbij vakantie vieren en dus geen verre vliegkilometers en luchtvervuiling, maar genieten van de frisse Friese buitenlucht. Hoe maak je je vakantie nog duurzamer? Pak de trein, ga fietsen of wandelen, huur een elektrische sloep of kano of ga zeilen.

→ Doe een leuke stadswandeling in Leeuwarden

→ Of banjer lekker door de natuur op een blote voeten pad. Bijvoorbeeld vanaf theetuin Blotevoetenhof in Opende.

→ Laat je inspireren. De Friese Elfstedentocht kan op de fiets, maar ook met de kano.

→ Voor meer kanoroutes in Fryslân check kanoweb.

→ Ooit wezen zeilen of een historisch skutsje of een zinderende zeilwedstrijd gezien? Check hier alle mogelijkheden rondom het historisch zeilen in Fryslân.

 

 

 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief!

 

Ook op de hoogte blijven van al het nieuws op het gebied van de Friese Voetafdruk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt dan tips, nieuwtjes en speciale voordelen voor abonnees. 

Voetafdrukscan

Doe de test