DUURZAAM GETEST door Debbie van Bockel

Een feestelijke zomerbarbecue, net even anders!

De zomervakantie is begonnen en dat merk je meteen aan het lekkere weer. Heerlijk ontbijten met verse koffie, overdag een lekkere fietstocht maken en ‘s avonds de dag goed afsluiten met een barbecue. Wist je trouwens dat barbecueën ook lokaal en duurzaam kan? Kijk voor lokale groenten bijvoorbeeld eens op www.eetbaarfryslan.frl Hier vind je de groenten, die je vers bij de boer kunt halen!

Ik heb de zomer ingeluid met het heerlijke weer en een barbecue met de volgende recepten, die je gemakkelijk thuis op de barbecue bereidt. Ze zijn allemaal anders, maar toch gebruik je steeds dezelfde groenten, waardoor je geen voedselverspilling hebt!

Recept voor Regenboogspiesjes voor 4 personen

Ingrediënten

  • ¼ Groene courgette
  • ¼ Gele courgette
  • ½ Gele paprika
  • ½ Rode paprika
  • ½ Oranje paprika
  • 4 Cherry tomaten
  • 2 Rode uien
  • 2 Gele uien
  • ¼ Wortel
  • 8 Lange prikkers
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Bereiding

Leg de prikkers in een bakje water, zodat ze later niet kunnen verbranden op de barbecue. Snijd de groene courgette, gele courgette en de wortel in ronde schijven (zoals op de foto). Ook snijd je alle kleuren paprika in grote blokken, die even groot zijn als de courgetteschijven. De uien kun je het beste in vier partjes snijden, zodat je ze makkelijk op het stokje kunt prikken. Tip: spreidt de laagjes ui over de spies uit. En snijdt als laatste de cherry tomaten in tweeën.

Zodra alles is gesneden, begin je met het maken van de spies. Om een regenboogkleur te krijgen, begin je met de groene courgette, hierna de gele ui, gele paprika, gele courgette, oranje paprika, wortel, rode paprika, tomaat en sluit je af met de rode ui. Smeer de spiesen in met olijfolie en strooi er een klein beetje peper en zout overheen. Doe dit boven een bakje dan kun je de restjes gebruiken bij de gevulde aubergine/paprika.

Leg de spiesen ongeveer 20 minuten aan de rand van de barbecue. Dan kunnen ze langzaam garen. Let op: de ui moet een beetje glazig worden, voordat hij gaar is!

 

Recept Gevulde aubergine/paprika voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 4 paprika’s
  • ¾ groene courgette
  • ¾ gele courgette
  • ½ gele paprika
  • ½ oranje paprika
  • ½ rode paprika
  • Rest van de cherry tomaten
  • ¾ wortel
  • Mozzarella (optioneel)
  • Champignons (optioneel)
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Bereiding

Snijdt de courgettes, paprika’s, wortel, champignons, mozzarella en cherry tomaten in kleine blokjes voor de vulling.

Je maakt twee verschillende vullingen:

  1. Vulling voor de aubergine: blokjes paprika, courgette, wortel, mozzarella (optioneel) en cherry tomaten. Voeg hier wat peper en zout aan toe.
  2. Vulling voor de paprika: blokjes courgette, wortel, champignons, mozzarella(optioneel) en cherry tomaten. Voeg hier wat peper en zout aan toe.

Snijdt nu de aubergine in tweeën en hol de binnen kant uit met een lepel. Deze vul je vervolgens met de auberginevulling. Snijdt vervolgens de top van de paprika af en haal de binnenkant met de pitjes eruit. Vul daarna de paprika’s met de paprikavulling. Smeer de buitenkant van de aubergine en de paprika’s in met de opgevangen olijfolie. Verpak ze tot slot met aluminiumfolie.

Laat de groenten ongeveer 20 minuten met dicht aluminiumfolie en daarna nog 10 minuten met de opengevouwen folie op de barbecue garen.

Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Ontvang ook onze nieuwsbrief!

 

Ook op de hoogte blijven van al het nieuws op het gebied van de Friese Voetafdruk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt dan tips, nieuwtjes en speciale voordelen voor abonnees. 

Voetafdrukscan

Doe de test