Glitterende gasmaskers en plastic vogels: modeshow Reset was een succes

 11 september 2021

Glitterende gasmakers en plastic vogels: dat is wat voorbijgangers te zien kregen afgelopen vrijdag 10 september op het Stationsplein in Leeuwarden. Oksana Fedorak, studente van D’Drive van het Friesland college, had een succesvolle modeshow georganiseerd om mensen meer na te laten denken over wat zij kopen. Met sprankelende tweedehands kleding van vintage kledingwinkel De Plek liet zij zien dat er ook andere opties zijn dan nieuwe kleren kopen. De modeshow is onderdeel van het FMF project de Friese Voetafdruk.

De toenemende productie van kleding vormt een bedreiging voor het milieu. Zo kost het veel water om deze kleren te produceren. Voor één katoenen t-shirt is er maar liefst 2700 liter water nodig. Dit staat gelijk aan 2,5 jaar drinkwater voor één persoon. Verder zorgen synthetische kleren ervoor dat er veel microplastics in het milieu terecht komen. 35% van alle primaire microplastics die in het milieu komen, zijn te wijten aan het wassen van synthetische kleding. Deze microplastics kunnen via zeedieren uiteindelijk in onze eigen voedselketen terecht komen.

De modeshow is onderdeel van het project de Friese Voetafdruk onder het mom van de Maand van de Duurzame Kleding. In Nederland heeft een gemiddelde Nederlander maar liefst drie aardbollen per jaar nodig aan grondstoffen. Zo kopen Europeanen bijvoorbeeld jaarlijks 26 kg aan textiel en gooien ze jaarlijks 11kg weg. De campagne laat zien dat het mogelijk is om op een kleinere voetafdruk te leven.

Bekijk de foto’s van het event hieronder!

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief!

 

Ook op de hoogte blijven van al het nieuws op het gebied van de Friese Voetafdruk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt dan tips, nieuwtjes en speciale voordelen voor abonnees. 

Voetafdrukscan

Doe de test

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven.