Van snelle mode naar duurzame mode

 

Een blog van Debbie van Bockel

Het Slow Fashion Season wordt ook deze zomer voor de derde keer op een rij georganiseerd door crowdacting platform CollAction. In Nederland is er veel sprake van Fast Fashion oftewel ‘snelle mode’. Met de Slow Fashion Challenge worden mensen opgeroepen om drie maanden lang geen nieuwe kleding te kopen, tenzij duurzaam. Wel mag kleding geruild of tweedehands gekocht. Dit jaar is  het thema iets gewijzigd naar ‘bewust kopen’. Dit komt omdat veel fairtrade en duurzame kledingwinkels het lastig hebben door de coronacrisis. Aanmelden voor de challenge kan van 21 juni tot en met 21 september. De challenge van drie maanden begint dan op de dag van de aanmelding! Aanmelden via: www.collaction.org

Goedkoop is duurkoop

Goedkope kleding is natuurlijk harstikke fijn als je een klein budget hebt. Maar hoe rendabel zijn die kledingstukken eigenlijk? Hoe vaak kun je deze dragen en wassen voordat ze versleten raken of niet meer draagbaar zijn? Duurzame mode heeft meer kwaliteit en gaat langer mee door de toepassing van goed geproduceerde grondstoffen met een sterke vezelstructuur. Er is meer aandacht voor de afwerking en de intentie is een langere levensduur van een kledingstuk.

Beter voor mens, dier en milieu

Veel kleding van de Fast Fashion is gemaakt van katoen en de katoenindustrie is een enorme vervuiler. De kledingindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld.  De mode-industrie is verantwoordelijk voor enorme hoeveelheden waterverbruik – 32 miljoen Olympische zwembaden per jaar-  en CO2-uitstoot – 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en snel groeiend. Textielverf is wereldwijd de op een na grootste vervuiler van schoon water en de enorme hoeveelheid afval in de industrie zal naar verwachting tegen 2030 148 miljoen ton bedragen.

Het meeste werk in de mode-industrie wordt gedaan door gekleurde vrouwen en kinderen, onder zware en onveilige omstandigheden. Werknemers ontvangen slechts 0,5% – 4% van de uiteindelijke verkoopprijs van een kledingstuk als salaris. Dit is gemiddeld 20 cent per uur! Ook worden textielarbeiders dagelijks blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, wat hun levensverwachting aanzienlijk verlaagd. Om meer hierover te weten te komen kun je het televisie programma ‘Genaaid’ terugkijken! Gelukkig zijn er genoeg fairtrade en duurzame alternatieven zodat je een andere keuze kunt maken.

Ook dieren lijden onder onze Fast Fashion cultuur. Doordat zo goedkoop mogelijk te willen produceren er weinig geld is voor het dierenwelzijn in deze sector. De goedkope donsjassen komen van eenden boerderijen uit China. Deze boerderijen hebben geen wetten voor het verdoven van het dier voordat het geplukt wordt. Ook wordt wol en leer niet altijd diervriendelijk gewonnen in deze sector. Veel duurzame kleding is dan ook plantaardig gemaakt omdat dit het beste is voor dier en milieu.

Estafashion

Omrin, het duurzaamste bedrijf van Nederland in 2019, zet alles op alles om grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren. Er wordt ingezet op een  circulaire economie. Zo heeft het bedrijf recyclewinkels geopend, ook wel Estafette genoemd, waar spullen worden gerecycled en ge-upcycled. Estafette heeft in al haar winkels een kledingafdeling met een groot aanbod tweedehands textiel: EstaFashion. Tip: neem eens een kijkje, het is echt de moeite waard.

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief!

 

Ook op de hoogte blijven van al het nieuws op het gebied van de Friese Voetafdruk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt dan tips, nieuwtjes en speciale voordelen voor abonnees. 

Voetafdrukscan

Doe de test