Duurzame modeshow-performance Reset

De gehele maand september 2021 staat bij de Friese Milieu Federatie in het teken van duurzame kleding. Om deze maand spectaculair in te luiden, heeft Oksana Fedorak, studente van D’Drive van het Friesland College, de modeshow-performance Reset georganiseerd.

Anno 2021 kopen consumenten steeds meer kleding. Ze willen onderscheidend zijn, steeds meer en nieuwere kledingstukken bezitten. Fast-fashion ketens spelen hier met alle liefde op in. Waar het voorheen normaal was dat vele kledingwinkels twee collecties per jaar hadden, hebben ze dit opgeschroefd tot soms 50 micro-collecties per jaar. Allemaal ten koste van het milieu.

Modeshow-performance Reset laat zien aan Leeuwarders dat er ook andere opties zijn. Men kan minder kant-en-klare kleding kopen, eigen kleding laten repareren en vaker vintage of tweedehands kleding kopen. Dat laatste hoeft zeker niet ten koste te gaan van stijl. Sterker nog, men zal verbaasd zijn wat voor een pareltjes er te vinden zijn tijdens een middagje ‘thriftshoppen’.

  • De modellen lopen de modeshow-performance op een kruispunt. Dit is met opzet, want de stoplichten zijn symbolen van onze bewuste keuze. Dat wil zeggen: wij steken bewust over bij groen licht, maar “het consumeren van de wereld” moet net zo bewust worden.
  • De modellen dragen maskers, bedekt met glitter en versierende elementen. Deze maskers zijn symbolen van ons overmatig consumeren.
  • De modellen houden tassen in hun handen. De tassen zijn kunstbeeldjes in de vorm van plastic vogels van Leeuwarder kunstenaar Catrinus Spinder. Deze vogels staan symbool voor onze plastic samenleving.
  • De modellen zijn gekleed in vintage kleding. Dit staat symbool voor hoe het ook kan.

Wilt u uw levensstijl verduurzamen en weten wat uw persoonlijke voetafdruk is? Vul dan de test in van de Friese Voetafdruk. Voer daarbij het woord ‘modeshow’ in bij het codeveld.

 

Bij de modeshow zijn de kunstbeelden van Catrinus Spinder gebruikt. Zijn solo tentoonstelling I NEVER PROMISED YOU A ROSE GARDEN is te zien van 18 september t/m 16 oktober in Galerie de Roos van Tudor in Leeuwarden.

De vintage kleding is geleend bij winkel De Plek in Leeuwarden.
Opdrachtgever: Friese Milieu Federatie
Het idee en de organisatie: Oksana Fedorak, studente van D’Drive van het Friesland College

Bekijk hieronder de foto’s van het event!

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven.